2010 Unlimited Residential
2nd Runner-Up

This was a very complex and ambitious project:
A 10,000 sq. ft. home with nearby garage and a horse barn totaling an additional 5,000 sq.ft.
The construction site was located on a steep hill, and the only entry was through
a neighboring pasture. The size of the project wasn’t the only challenge. Dozens of corners, combined with ICF columns, arches, tall walls, and multiple radiuses—including a two-story circular ICF “silo”—meant the ICF installer had to be extremely knowledgeable.

Minimal site disturbance was a key consideration; the home overlooks a private ranch with a pristine trout stream flowing through it. To ensure zero EPS waste blew around the jobsite, the installer built a “cut hut” for trimming forms.

Although the design is both large and complex, the use of natural materials such as stone, recycled timbers and clay tiles allows the buildings to blend into the natural surroundings. The cut stone façade was easy to attach to the exposed web of the form, and the natural strength of the ICF walls easily supports the additional weight the stone, heavy timbers, and tile roof.

Described as an “everyday retreat that is also environmentally sound and energy efficient,” the owners and construction team are extremely pleased with the final result.

Project Statistics

Location: Bend, Oregon
Type: Residential—3 buildings: Home, Barn, and Garage
Size: 10,000 sq. ft. (residence) plus 5,000 sq. ft. ICF outbuildings
ICF Use: 15,000 sq. ft. (All exterior walls)
Cost: $5 million plus
Total Construction: Two years (finished Spring ’09)
ICF Start-to-Finish Time: Undisclosed

Construction Team

Architect: Rozewski & Co. Designers
Engineer: ZCS
General Contractor: Melrose Construction
ICF Installer: Stephan Perrault Construction
ICF Distributor: Northwest ICF Solutions
ICF System: Arxx Prime


Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like what you read?

Yearly Subscriptions Starting @ $30